A Deutsche Telekom egy fiatal lányról készült deepfake videóval szemlélteti a közösségi média ártalmait!

A "ShareWithCare" elnevezésű kampányban a Deutsche Telekom gyermekfotók és a gyermekek adatainak felelős használatára szeretné felhívni a figyelmet, úgy hogy egy család példáján keresztül mutatja be, hogy milyen következményekkel jár a gyermekek fotóinak interneten való megosztása. 

 

A film egy olyan társadalmi kísérletet állít színpadra és túloz el, amely könnyen előfordulhat – hiszen az ehhez szükséges technológia ma már régóta rendelkezésre áll. A történet alapjául egy 9 éves színésznő, “Ella” személye szolgál. A legmodernebb mesterséges intelligencia technológia segítségével létrehozták a kislány deepfake-jét, ami egy olyan digitális hamisítási technológia, amellyel a valódihoz a megtévesztésig hasonlító multimédiás tartalmakat lehet előállítani. A kész anyagok képesek valós eseményként mutatni olyasmit, ami nem történt meg. Ebben a kisfilmben a videón az látható, ahogy a “felnőtt Ella” a meglepett szüleihez fordul és figyelmeztetést küld a jövőből: szembesíti őket azzal, hogy milyen következményekkel jár, ha gyermekükről készült képeket osztanak meg az interneten. Ella egy egész gyerekgenerációt képvisel.

Minden embernek, beleértve a gyermeket is, joga van ahhoz, hogy saját maga döntsön digitális identitásáról.

A legújabb tanulmányok szerint ötéves korára egy átlagos gyermeknek 1500 képe van feltöltve az interneten – amelyeket azok az emberek töltöttek fel róla, akikben a leginkább megbízik: a szülei. Még egy sokkoló adat: a szakértők azt jósolják, hogy 2030-ra a személyazonossággal kapcsolatos lopások kétharmada a közösségi médiában folytatott megosztásoknak köszönheten fog történni (forrás: The New Yorker). 

 

A gyermekek képeinek gondatlan online megosztásával a szülők kiteszik a gyermekeket az adatbrókereknek, a hackereknek, az arcfelismerésnek, a pedofíliának és a magánéletet és a biztonságot fenyegető egyéb veszélyeknek.

Bízunk benne, hogy egyre több büszke szülőből válik büszkén tudatos szülő, amiben a kidea is segíteni tud. 

Mivel a videó egyelőre nem érhető el magyar nyelven, a fordítása itt olvasható:

“Szia Anya, szia Apa, én vagyok az Ella, vagyis, egy digitális változata, csak egy kicsit idősebb. Csodálatos, hogy mire képes manapság a technológia, nem igaz? Csak néhány képre van szükséged, mint például amiket megosztotok a közösségi médiában, ahonnan bárki megszerezheti és felhasználhatja őket.

Tudom, hogy nektek ezek a képek csak emlékek, de másoknak adatok, nekem pedig talán egy szörnyű jövő kezdete – egy olyan jövőé, ahol a személyazonosságomat is ellophatják, ahol börtönbe kerülhetek olyan dolgokért, amiket soha nem tennék meg.

Képzeld el, apa, hogy tönkreteszik a hitelképességemet, vagy lemásolják a hangomat, hogy átverjenek benneteket: “Anya, anya, bajban vagyok, küldj nekem pénzt, kérlek!” (elváltoztatott hangon)

Nem akarok egy mém lenni, akit mindenki megalázott a suliban és én biztosan nem akarom

ezt a… (egy félmesztelen képet ábrázol megosztva a neten).

Amit online megosztotok, az olyan, mint egy digitális lábnyom, ami egész életemben követni fog.

Azért mondom ezt el nektek, mert tudom, hogy szerettek engem, és soha nem tennétek olyasmit, amivel veszélyeztettek, úgyhogy kérlek anya, kérlek apa, védjétek meg a virtuális magánéletemet!”

Megosztás: