A digitális biztonság az óvodában kezdődik

Az eredeti cikk itt olvasható:Neteducatio cikk

Sokak számára még újdonságként hathat, hogy már az óvodákban is szükségessé vált a biztonságos és felelős internethasználatról beszélni, pedig a családi környezet után ez az első olyan hely, ahol a gyerekről kikerülnek és kikerülhetnek fényképek, videók és más személyes adatok a világhálóra.

Készítette: Dr. Baracsi Katalin

 A közösségi média megfelelő hely arra, hogy a bölcsődék és óvodák betekintést engedjenek a működésükbe, tevékenységeikbe és hogy hírnevüket erősítsék az ott megosztott tartalmak segítségével. Főleg ezen a felületen keresztül érik el az épp óvodaválasztás előtt álló szülőket is. Az intézmények büszkén mutatják meg rendezvényeiket, óvodapedagógusaikat, és az ovisaikat. Bár a közösségi oldalak kézenfekvő megoldást kínálnak erre, csakhogy egy nyilvános óvodai profil azt jelenti, hogy az egész világ láthatja az ott közzétett tartalmakat és fel is használhatja őket egyáltalán nem gyerekbarát módon.

A most még kis gyerek néhány évvel később kínosnak, cikinek fogja találni ezeket a felvételeket vagy épp emiatt lesz céltábla a kortársai körében. És itt vannak még az algoritmusok és az egyre gyorsabban fejlődő mesterséges intelligencia, ami profilozza a felhasználókat, azaz az online térben tett minden lépésünk nyomán egyre pontosabban tudja megmondani azt, hogy épp mit szeretünk, mire van szükségünk. Mind-mind olyan kockázat, amely az online térben a gyerekek digitális lábnyomát növeli és teszi őket kiszolgáltatottá. Olyan személyes információk kerülnek ki róluk a világhálóra, aminek révén akár egy idegen is könnyen beszélgetésbe elegyedhet velük, mert ha ismeri az óvoda vagy a csoport nevét, jól ismeri az óvodai tevékenységi köröket és láthatja az azokról készült fotókat, az már egy kisgyerek esetében megalapozhatja a bizalmat.

Az óvoda nyilvánosan elérhető oldalaira, beleértve a közösségi média felületeket és weboldalakat is, azt javasoljuk, ne kerüljenek ki fotók a gyerekekről, ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor körültekintően válogassuk ki azt a párat amit megosztunk. Lehet fenntartani publikus intézményi oldalakat, de tegyük azt a gyerekek biztonságának középpontba helyezésével.

Egy óvodapedagógus számára a gyerekekkel való foglalkozás mellett a szülőkkel való kapcsolat kialakítása, megerősítése jelenti az egyik legnagyobb kihívást: sok információt kell átadni a szülőknek és keresik a leghatékonyabb megoldásokat, hogyan tegyék azt. A különböző csevegőporgramok jó megoldásnak tűnnek, de ezek magán közösségi platformokhoz tartoznak, és nem kimondottan óvodai kommunikációra lettek tervezve. Nem mellékesen ezen felületek használatával a pedagógusok és szülők magánéleti tere is keveredik.

A nyugati országokban már előszeretettel használnak olyan alkalmazásokat, amik elősegítik a biztonságos kommunikációt és támogatják a szülő-intézmény közötti kapcsolattartást. Ennek hazai megteremtésére vállalkozott a kidea digitális óvodai szolgáltatás, amit szakértők bevonásával, élén a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karával fejlesztettek. A kidea segítségével a pedagógusok és a szülők számára egyszerűbben, biztonságosabb módon válnak az információk hozzáférhetővé a zárt felületen keresztül.

kidea biztosítja, hogy az adatokat, fotókat, videókat a rettegett GDPR (általános adatvédelmi rendelet) szerint kezeljék és azok jogosulatlan harmadik fél számára ne legyenek hozzáférhetőek, illetve hogy kereskedelmi céllal ne kerüljenek felhasználásra.

A VI. Modern Pedagógus Konferencián a kidea alapító-ügyvezetőjével, Vörös Zsuzsával közösen részletesebben fogunk foglalkozni az óvodáskori digitális biztonság kialakításával, és bemutatjuk a felületet is.

 

 

A cikk szerzője: Dr. Baracsi Katalin LL. M családjogi szakjogász, LL. M infokommunikációs szakjogász internetjogász, közösségi média tréner és Vörös Zsuzsa, a kidea alapító-ügyvezetője

 

Megosztás: