« Online tudástár

A biztonságos fotó megosztásról óvodáknak

Minden szülő azt szeretné, ha gyermeke a tőle távol töltött időt biztonságos, szeretetteljes közegben töltené, ahol jól érzi magát kortársai körében, részesül a számára oly fontos és szükséges odafigyelésben, fejlesztésben. Ezért is elengedhetetlen az óvoda és a szülők közötti közvetlen kommunikáció, információcsere.

A nevelési-oktatási tevékenység közepette készült képek jelenlegi módszerekkel való megosztása a szülőkkel azonban veszélybe sodorhatja a gyermekek digitális biztonságát.

Fotó: Shutterstock

Legyen szó állami, alapítványi vagy egyházi óvodáról, a gyermekek szülei minden esetben örülnek az óvodában készült fényképeknek. Az intézményeknek azonban figyelembe kell venniük, hogy szülőnként változhat, hogy azok miként kívánják kezelni a személyes adatnak is minősülő fotókat.

Vannak olyan szülők, akik a gyermekük minden mozzanatát megosztják a közösségi médiában, de léteznek olyanok is, akik még annak gondolatától is teljesen elzárkóznak, hogy gyermekük akár egy csoportképen is szerepeljen.

Ahogy az újabb és újabb generációk a szemünk láttára válnak szülőkké, az óvodai oktatás és a szülőkkel való kapcsolattartás is változik, fejlődik.

Ezzel a cikkel a felelősen gondolkodó óvodáknak szeretnénk segíteni a tájékozódásban.

Áttekintést adunk, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a szülőkkel való kapcsolattartásra, és hogy miért fontos egy zárt rendszer használata a biztonságos kommunikáció érdekében:

Közösségi média 

A  legtöbb magyarországi óvoda közösségi médián keresztül tartja a kapcsolatot a szülőkkel, de nem árt tudatosítani, hogy az ingyenesnek tűnő, széles körben használatos felületek, ahol olyan könnyen és gyorsan oszthatunk meg fotókat, különböző tartalmakat, igazából nem ingyenesek – a személyes adatainkkal fizetünk használatukért.

Minden nyilvános tartalom, fotó, információ, de még a hozzászólásaink és az általunk jelölt like-ok is bárki számára láthatóak, a tartalmak pedig elérhetőek és szabadon letölthetőek, felhasználhatóak, véglegesen nem törölhetőek. (1)

Fotó: Shutterstock

A fentiek tudatában az intézményvezetőknek ajánlatos felelősen átgondolniuk, hogy az óvoda részéről milyen publikus felületeket tartanak fenn, illetve hova, milyen célból töltenek fel fényképeket, információkat a gyerekekről, és azt is meg kell fontolniuk, mely felületekre kérik a családokat regisztrálni.

Nem szabad megfeledkezni a pedagógusok magánszférájáról sem: azzal, hogy a saját profiljukon keresztül tartják a kapcsolatot a szülőkkel, ablakot nyitnak a privát életükre és az általában családdal, barátokkal használt felület a munkaterükké válik.

Bár egyszerűnek és ingyenesnek tűnik, a közösségi médiát mégsem tekinthetjük a legjobb felületnek arra, hogy az intézményekben a gyermekekről készült személyes fotókat, videókat, információkat azokon keresztül osszák meg a szülőkkel.

A nyilvános felületek az óvodák esetében elsősorban a potenciális szülők elérésére, a szélesebb nyilvánosság tájékoztatására szolgálhatnak, ugyanis általuk az intézmények bepillantást engedhetnek az óvoda nevelési programjába és sajátosságaiba. De ne feledjük, hogy ezeket a publikus oldalakat minden esetben a gyerekek digitális biztonságának előtérbe helyezésével kell kezelni.

Levelező rendszer

A közösségi felületek mellett az óvodákban gyakran az e-mailt, e-mailben küldött hírleveleket, esetleg privát csoport-beszélgetéseket választják a szülőkkel való kapcsolattartásra.

Bár ez elfogadhatóbb megoldás, hiánytalanul ez a módszer sem veszi figyelembe a szülők egyéni adatvédelmi követelményeit, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb esetben az e-mailek mellett további felületre is szükség van a kapcsolattartáshoz, ami többletmunkát okoz a pedagógusoknak.

Kifejezetten óvodáknak fejlesztett zárt felületek 

A gyermekek digitális biztonságára létrehozott szolgáltatások olyan innovatív fejlesztések melyek amellett, hogy GDPR kompatibilisek, megfelelnek mind a pedagógusok, mind a szülők elvárásainak. Ilyen zárt felületet kínál a kidea digitális óvodai szolgáltatás, mely azon túl, hogy biztonságos, strukturáltságának köszönhetően hatékony kommunikációt eredményez. Használatával a közérdekű információk, üzenetek egy helyen jelennek meg, azonnali értesítést küldve a szülő telefonjára, és az applikáció lehetővé teszi a csoportokban a nevelési-oktatási tevékenység közepette készült képek akár azonnali megosztását a szülőkkel. Minden gyermek számára külön profil áll rendelkezésre, így a szülő biztos lehet abban, hogy a számára szükséges információt kapja meg és ahhoz jogosulatlan harmadik félnek nincs hozzáférése.  

Tippek fényképek biztonságos megosztására a kidea segítségével 

A fényképek fontos szerepet játszhatnak a mindennapi tevékenységek dokumentálása során.

A kidea digitális óvodai szolgáltatás segít, hogy strukturált módon: óvodai, csoport és egyéni szinten kommunikálhasson a pedagógus, mindezt a gyerekek digitális biztonságának középpontba helyezésével. Erre a Faliújság, a Történetek és az

Üzenetek funkciók adnak lehetőséget:

A Faliújságon akár egy, akár több vagy az összes csoportot megjelölve oszthatunk meg közérdekű információkat, dokumentumokat és fotókat a szülőkkel: az összes felhívás, értesítés egy helyen jelenik meg.

A Történetek funkción belül megjelölhetünk egy egész csoportot, de célzottan kiválaszthatunk egy vagy akár több gyermeket, attól függően, kik szerepelnek az adott foglalkozásról készült fotón, illetve miről szeretnénk informálni a szülőt. Egy egyszerű bejegyzés létrehozásával ugyanis nem csak fotókat oszthatunk meg, de a tevékenység rövid leírásával is kiegészíthetjük azt.

Az Üzenetek funkció amellett, hogy egyszerű, gyors, közvetlen üzenetetváltásra szolgál óvodapedagógus és szülő között, fotó, dokumentum, csatolmány küldésére is alkalmas.

Összegzés

A szülők tájékoztatása, a fényképek megosztása jelentős részét teszi ki az óvodapedagógusok munkájának. Napi gyakorisággal kell információt átadni a szülőknek, és ehhez meg kell keresni a leghatékonyabb, legoptimálisabb megoldásokat.

A nyugati, fejlettebb országokban már előszeretettel használnak olyan alkalmazásokat, amelyek elősegítik a biztonságos kommunikációt és támogatják a szülő-intézmény közötti kapcsolattartást. A kidea arra vállalkozott, hogy felzárkóztassa a magyarországi óvodákat ezekhez a korszerű digitális formákhoz.

Szakértők bevonásával, élén a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karával azért fejlesztettük a kideát, hogy segítségével a pedagógusok és a szülők számára egyszerű, biztonságosabb zárt felületet kínáljunk a mindennapi kommunikációhoz.

(1) https://digitalisgyermekvedelem.hu/gyerekkelonline

A digitális biztonság az óvodában kezdődik

Sokak számára még újdonságként hathat, hogy már az óvodákban is szükségessé vált a biztonságos és felelős internethasználatról beszélni, pedig a családi környezet után ez az első olyan hely, ahol a gyerekről kikerülnek és kikerülhetnek fényképek, videók és más személyes adatok a világhálóra.

Készítette: Dr. Baracsi Katalin

A közösségi média megfelelő hely arra, hogy a bölcsődék és óvodák betekintést engedjenek a működésükbe, tevékenységeikbe és hogy hírnevüket erősítsék az ott megosztott tartalmak segítségével. Főleg ezen a felületen keresztül érik el az épp óvodaválasztás előtt álló szülőket is. Az intézmények büszkén mutatják meg rendezvényeiket, óvodapedagógusaikat, és az ovisaikat. Bár a közösségi oldalak kézenfekvő megoldást kínálnak erre, csakhogy egy nyilvános óvodai profil azt jelenti, hogy az egész világ láthatja az ott közzétett tartalmakat és fel is használhatja őket egyáltalán nem gyerekbarát módon.

A most még kis gyerek néhány évvel később kínosnak, cikinek fogja találni ezeket a felvételeket vagy épp emiatt lesz céltábla a kortársai körében. És itt vannak még az algoritmusok és az egyre gyorsabban fejlődő mesterséges intelligencia, ami profilozza a felhasználókat, azaz az online térben tett minden lépésünk nyomán egyre pontosabban tudja megmondani azt, hogy épp mit szeretünk, mire van szükségünk. Mind-mind olyan kockázat, amely az online térben a gyerekek digitális lábnyomát növeli és teszi őket kiszolgáltatottá. Olyan személyes információk kerülnek ki róluk a világhálóra, aminek révén akár egy idegen is könnyen beszélgetésbe elegyedhet velük, mert ha ismeri az óvoda vagy a csoport nevét, jól ismeri az óvodai tevékenységi köröket és láthatja az azokról készült fotókat, az már egy kisgyerek esetében megalapozhatja a bizalmat.

Az óvoda nyilvánosan elérhető oldalaira, beleértve a közösségi média felületeket és weboldalakat is, azt javasoljuk, ne kerüljenek ki fotók a gyerekekről, ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor körültekintően válogassuk ki azt a párat amit megosztunk. Lehet fenntartani publikus intézményi oldalakat, de tegyük azt a gyerekek biztonságának középpontba helyezésével.

Egy óvodapedagógus számára a gyerekekkel való foglalkozás mellett a szülőkkel való kapcsolat kialakítása, megerősítése jelenti az egyik legnagyobb kihívást: sok információt kell átadni a szülőknek és keresik a leghatékonyabb megoldásokat, hogyan tegyék azt. A különböző csevegőporgramok jó megoldásnak tűnnek, de ezek magán közösségi platformokhoz tartoznak, és nem kimondottan óvodai kommunikációra lettek tervezve. Nem mellékesen ezen felületek használatával a pedagógusok és szülők magánéleti tere is keveredik.

A nyugati országokban már előszeretettel használnak olyan alkalmazásokat, amik elősegítik a biztonságos kommunikációt és támogatják a szülő-intézmény közötti kapcsolattartást. Ennek hazai megteremtésére vállalkozott a kidea digitális óvodai szolgáltatás, amit szakértők bevonásával, élén a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karával fejlesztettek. A kidea segítségével a pedagógusok és a szülők számára egyszerűbben, biztonságosabb módon válnak az információk hozzáférhetővé a zárt felületen keresztül.

A kidea biztosítja, hogy az adatokat, fotókat, videókat a rettegett GDPR (általános adatvédelmi rendelet) szerint kezeljék és azok jogosulatlan harmadik fél számára ne legyenek hozzáférhetőek, illetve hogy kereskedelmi céllal ne kerüljenek felhasználásra.

A VI. Modern Pedagógus Konferencián a kidea alapító-ügyvezetőjével, Vörös Zsuzsával közösen részletesebben fogunk foglalkozni az óvodáskori digitális biztonság kialakításával, és bemutatjuk a felületet is.

Bővebb információ itt olvasható a szolgáltatásról: https://kideaweb.com/

A cikk szerzője: Dr. Baracsi Katalin LL. M családjogi szakjogász, LL. M infokommunikációs szakjogász internetjogász, közösségi média tréner és Vörös Zsuzsa, a kidea alapító-ügyvezetője

A cikk eredetileg a https://neteducatio.hu/ oldalon jelent meg.